El calendari solidari  va néixer l’any 2011 fruit de la iniciativa de tres voluntaris del cos de Bombers de la Generalitat juntament amb l’Obra Social de Sant Joan de Déu. Actualment també hi participen els Bombers d’Andorra, Bombers de Barcelona i Pompièrs d’Aran, que compten amb la col·laboració i compromís indispensable de les famílies, professionals de la fotografia i la il·lustració, centres de Sant Joan de Déu i empreses col·laboradores.

A més, Bombers amb Causa s’ha fet gran gràcies a la cursa de Muntanya – Memorial Rafa Arnabat i la Vertical Montserrat.

Portada calendari Bombers amb Causa 2023

Enguany el projecte solidari celebra 12 anys. Nenes i nens han compartit un moment de diversió amb bombers i bomberes de parcs de tota Catalunya i Andorra. Jornades plenes d’alegria que reconeguts professionals de la fotografia s’han encarregat d’immortalitzar per il·lustrar, mes a mes, les seves històries de superació.

El calendari Bombers amb causa 2023 ha realitzat 12 sessions fotogràfiques que han aplegat nens i nenes atesos a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, a l’Hospital de Sant Joan de Déu Terres de Lleida i la Llar de Sant Joan de Déu a Manresa amb bombers i bomberes dels 4 cossos que formen part del projecte. Les localitzacions han estat Andorra, Arbúcies, Balaguer, Barcelona, Benifallet, Esparreguera, Girona, Lleida, Malgrat de Mar, Manresa, Valls i Vielha.

El fil conductor del calendari 2023 és la tendresa. Quan els nens i nenes pateixen una malaltia, han estat hospitalitzats o són exclosos per patir un trastorn de salut mental o discapacitat, la sessió fotogràfica del calendari es converteix en una via d’escapament que els fa oblidar, encara que només sigui durant una estona, les seves realitats. És un dia inoblidable amb els bombers i bomberes que recorden tota la vida i que genera uns instants plens de tendresa, imprescindibles per millorar el seu dia a dia i benestar emocional.

Calendari 2023

Professionals amb causa 2023

A banda del treball totalment voluntari dels Bombers de la Generalitat i l’Obra Social de Sant Joan de Déu en la coordinació i la producció del calendari, el projecte compta des del primer moment amb la participació imprescindible i desinteressada d’un seguit de professionals de la fotografia i la il·lustració.

En aquesta edició l’Anna Bonet, la Mireia Comas, l’Agustí Ensesa, en Pere Duran, Montse Giralt, Mireia Guilella, en Xavi Jurio, en Marcos Laguna, en Bep Martí, la Gina Pellicer, l’Alba Rodríguez i Xavier Santesmasses han col·laborat en captar les fotografies, sumant-se així a la causa.

L’Alexis Rom Lázaro ha col·laborat en el disseny i en els adhesius per decorar el calendari incloent-hi una col·lecció de stickers.

Sumant col·laboracions, fent més gran el projecte

Cada any s’afegeixen noves col·laboracions, com ara la cooperativa Abacus, que des de l’edició del 2013 distribueix el calendari a través dels seus punts de venda. Un distribuïdor al que també s’ha de sumar les botigues locals, fires d’arreu del territori, i els mateixos parcs de bombers que es converteixen en punts de venda.

A més, noves accions locals de caràcter esportiu i d’agrupacions escolars, com la FestaVal d’Esparreguera, estan augmentant la dimensió solidària del projecte. Fins ara, totes amb molt bona acollida per part de participants, institucions i col·laboradors.