Vertical Montserrat

Des de l’any 2018, se celebra la Vertical Montserrat, organitzada per Bombers de la Generalitat i l’Obra Social Sant Joan de Déu. Es tracta d’una cursa vertical única que transcorre per les escales de servei que hi ha als dos funiculars de Montserrat i que augmenta la dimensió solidària del projecte Bombers amb Causa.

De sortida individual, el corredor/a ha de pujar per les escales de servei que hi ha al costat dels dos funiculars de Montserrat, des de l’estació inferior del funicular de la Santa Cova fins l’estació superior del funicular de Sant Joan. Entre els dos funiculars hi ha un tram d’enllaç sense escales de 80 metres. Donada la seva exclusivitat, només es pot córrer durant la seva celebració, la cursa està limitada a poc més de 100 participants.

Amb 2.180 esglaons, 1 km i 388 metres de desnivell, és la primera cursa vertical d’escales d’Espanya i es situa entre les més dures del circuit mundial. La Vertical Montserrat forma part de la Towerrunning World Association (TWA) i el Circuito Nacional de Carreras Verticales (CNCV).

Hi ha 4 modalitats de cursa:

  • Categoria Open: Esportistes, majors de 18 anys, amb bon estat de salut..
  • Categoria Bombers: Professionals o voluntaris equipats amb l’equip d’intervenció: jaqueta i pantaló d’intervenció, botes, guants, casc F1 i equip de respiració autònom sense màscara.
  • Categoria Inclusiva: Persones amb discapacitat visual, intel·lectual o física
  • Categoria Som Un Equip: Dirigida a empreses, clubs esportius, associacions o persones individuals que es posen un repte econòmic de 500€ i, abans de la cursa, realitzen diverses activitats solidàries per aconseguir-ho. Dos corredors, un munt de persones donant-lis suport!

La Vertical Montserrat vol conscienciar sobre la necessitat de realitzar activitats solidàries per tal d’aconseguir fons per a recerca i projectes socials al voltant de la infància atesa a Sant Joan de Déu, alhora que fomenta l’esport inclusiu de persones amb discapacitat, valors com la superació, i el respecte per la muntanya.

El 2 de desembre 2019, la Vertical Montserrat va ser premiada a la gala dels Primer Premis Inclusius de l’Esport Català.

La Vertical Montserrat sempre està apadrinada per algun esportista o persona relacionada amb l’esport com el periodista Arcadi Alibés (2018), la ultrafondista Emma Roca (2019), l’alpinista Sergi Mingote (2021), l’atleta Núria Picas (2022) o la periodista Cristina Riba (2023). A causa de la COVID-19 no es va poder realitzar l’edició del 2020.

La cursa compta amb el suport del Patronat de Montserrat i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que cedeixen les seves instal·lacions a la muntanya  perquè la prova s’hi dugui a terme.

Destina íntegrament tots els beneficis de les inscripcions, premis, aportacions i modalitats solidàries a la recerca de les malalties infantils i la infància en risc del projecte Bombers amb Causa.

Iniciatives locals com la Festaval d’Esparreguera o activitats esportives paral·leles se sumen a la causa solidària i han sorgit al voltant de la Vertical Montserrat.

Consulta tota la informació de la Vertical Montserrat