Xavier Santesmasses

Biografia

Guissona. 4 de febrer 1962

Vaig començar a fer de fotoperiodista l’any 1980 amb la revista local Issauna de Guissona. Feia i revelava les imatges pels meus i altres articles de la revista. Ho feia amb una ampliadora Carranza amb objectiu Schneider de la postguerra. Des de l’any 1989 treballo pel Diari Segre a les comarques de la Segarra i l’Urgell fent fotografies i escrivint articles. He compaginat la meva feina treballat també per altres mitjans locals.

Els meus mestres han estat la lectura dels grans fotògrafs, les tertúlies amb el pintor Josep M. Grau Pujol, el fotògraf Pep Pujol i els companys de feina. I també, les hores solitàries passejant i estimant el meu territori. ‘Segarrejant’ com diria el fotògraf, Josep M. Santesmasses Palou.

M’agrada jugar amb la llum i l’espai que tinc en cada moment. M’agraden també les composicions senzilles i espontànies.

Procuro quan faig un treball preparar prèviament el que vaig a fer situant-me en l’espai, el fet i les persones. Procuro pertorbar el menys possible el fil del que està passant. Per mi, un bon fotògraf, com un bon cambrer, és aquell que serveix sense que ningú s’adoni que hi és. No sempre és possible.

Malgrat els anys, continuo pensant que soc un alumne de la fotografia, ni que massa sovint, les presses em porten a resoldre més per taules que per dignificar el privilegi de seguir educant la mirada.

Calendari 2023 (setembre)

Foto biografia (c) Josep M. Santesmasses Palou