A partir de l’edició del 2018 el projecte Bombers amb Causa incorpora el finançament de projectes socials amb la infància en risc un cop assegurada la partida per a recerca.
- Objectius: finançar projectes socials d’acompanyament a la infància que per raons de salut mental, econòmiques o d’origen, es troben en una situació d’exclusió social. Són promoguts per diversos centres de Sant Joan de Déu arreu de Catalunya.
- Característiques: s’ofereix finançament total o parcial d’un projecte.
Projecte ‘Somriu, sóc el teu amic’ – salut mental (2019)

Els gossos, en tractar-se d’animals sociables i familiars, proporcionen estímuls multisensorials que tenen una gran capacitat per a estimular i interaccionar amb les persones.
Aquest projecte te com a objectiu millorar les competències emocionals, cognitives, habilitats socials, i hàbits saludables del grup d’infants amb trastorn mental que són atesos a l’Hospital de Dia del CSMIJ de Sant Joan de Déu Terres de Lleida a través de la seva interacció amb gossos.
La teràpia assistida amb animals és una modalitat terapèutica de recent incorporació en el nostre país i que està mostrant bons resultats en diferents camps de la salut. Són programes complementaris on l’animal resulta un element motivador i facilitador de la teràpia, convertint-se en una gran ajuda al servei del terapeuta.
A través de sessions amb una periodicitat setmanal i d’una hora de duració per grup, els nens i nenes fan una rutina inicial per entrar en contacte amb els gossos i saludar-se. Un cop fet aquest primer contacte i, per afavorir el vincle emocional, es reparteixen tasques com és el de posar els arnesos, raspallar-los, passejar-los, donar-los aigua i premis, mentre el terapeuta desenvolupa els seus objectius rehabilitadors.
Aquesta part forma part del gruix de la sessió i es podrà dividir en diferents accions psicoeducatives: dinàmiques de grup relacionades amb l’educació emocional, treball d’estimulació de la comunicació i la cognició, desenvolupament d’hàbits saludables, etc.
Un cop acabada la sessió, s’entra en la rutina del comiat: comentem com ha anat la sessió, recullen el material, donem premis i s’acomiaden.
Els gossos ensinistrats que participen en les teràpies tenen un caràcter i aptituds adequades, gran adaptabilitat, estabilitat i capacitat de comunicació amb les persones. Es tracta de gossos molt sociables, que els agrada el contacte amb les persones i que transmeten confiança.