A partir de l’edició del 2018 el projecte Bombers amb Causa incorpora el finançament de projectes socials amb la infància en risc un cop assegurada la partida per a recerca.

  • Objectius: finançar projectes socials d’acompanyament a la infància que per raons de salut mental, econòmiques o d’origen, es troben en una situació d’exclusió social. Són promoguts per diversos centres de Sant Joan de Déu arreu de Catalunya.
  • Característiques: s’ofereix finançament total o parcial d’un projecte.

Projecte 'Teràpies complementàries' – salut mental (2020, 2021, 2022)

Musicoteràpia amb nens i nenes amb problemes de salut mental
Jaques Dalcroze, músic i educador, ja estudiava a principis del segle XX els efectes de la música en els trastorns de la persona. Estudis que en l’última dècada s’han corroborat des de la neurologia i la neurociència, demostrant la relació entre els processos musicals i la rehabilitació neurològica.

Aquest projecte té com a objectiu millorar les competències emocionals, habilitats socials, cognitives i hàbits saludables del grup d’infants i joves amb trastorn mental que són atesos a l’Hospital de Dia de Sant Joan de Déu Terres de Lleida a través de diverses teràpies complementàries i elements com són la música, el teatre o el ioga.

Els projectes realitzen activitats amb infants que pateixen un problema de salut mental que els dificulta un funcionament plenament adaptat a les demandes socials i educatives pròpies de l’edat.

Per exemple, s’utilitza la música tenint en compte que aquesta afecta a l’ésser humà en totes les seves dimensions: Té una àmplia gamma d’estats d’ànim i emocions. La música és una potent eina comunicativa i sobretot és un estímul i mitjà per facilitar el procés terapèutic.

Activitats com el teatre, la música o el ioga estimulen i garanteixen un millor desenvolupament de la salut mental dels infants ingressats a l’Hospital de Dia de SJD Terres de Lleida.

L’objectiu és fomentar les habilitats comunicatives, generant en els infants que les practiquen noves maneres d’expressar-se, comunicar-se i relacionar-se, més enllà del llenguatge no verbal el que és molt important per la seva millora emocional, social i física.

Complementar l’assistència bàsica amb teràpies complementàries és una aposta de Sant Joan de Déu per garantir la cura integral de les persones que atenem, ja que en millora la qualitat de vida de manera global.